REPORT:
Speels verwarring stichten
in de openbare ruimte

REPORT: SPEELS VERWARRING STICHTEN IN DE OPENBARE RUIMTE
Een bijzondere avond met de Berlijnse kunstenaar Mischa Leinkauf in Apollo Kino Aachen.

Hoe kun je de openbare ruimte gebruiken om mensen te verrassen en aan het denken te zetten? Dat is de inzet van de Berlijnse kunstenaar Mischa Leinkauf. Samen met zijn kunstenaarspartner Matthias Wermke maakt hij sinds het begin van het millennium interventies in de openbare ruimte. In 2014 verwierven Wermke/Leinkauf internationale erkenning toen ze de Amerikaanse vlaggen op de Brooklyn Bridge verwisselden voor witte. Was het een grap of een ernstige inbreuk op de beveiliging?

Het is de verwarring waarnaar Leinkauf op zoek is – dat werd duidelijk tijdens een intrigerende avond in de Apollo Kino op 10 augustus. De Apollo Kino, gelegen in een studentenwijk rond de Pont Tor, bleek een ideale locatie voor een evenement over verrassingen in de openbare ruimte. Het oude en het nieuwe Aken komen samen in de Pontstrasse – voor film, cultuur, terras, café en disco. Het publiek: (internationale) studenten, film- en cultuurliefhebbers, dagjesmensen.

Leinkauf bleek minder geïnteresseerd in de vraag of hij kunst maakt, en veel meer in wat zijn interventies teweegbrengen, hoe mensen reageren en waarom ze op een bepaalde manier reageren. Door de uitdagende vragen en opmerkingen van interviewer Dana Linssen (filosoof, filmcriticus van NRC Handelsblad, filmcurator) kwamen de bezoekers erachter wat de kunstenaar beweegt en waarom hij zo gefascineerd is door de openbare ruimte. Dat kwam, zo bleek, gedeeltelijk voort uit zijn jeugd: hij groeide op in de nadagen van Oost-Berlijn, waar na de val van de muur veel openbare plaatsen nog leeg en woest waren.

Voor Leinkauf gaat het om het spel, voor zichzelf, maar ook voor de mensen in de openbare ruimte: kunnen ze hun geest loslaten, vrijmaken? Staan ze dat zichzelf toe?

Maar het is niet allemaal spel. In zijn nieuwe project “Blue Borders” richt Leinkauf zich op grensovertredingen van staatsgrenzen. Onder water creëert hij een utopie van een wereld zonder grenzen.

Twee Spoken Word performers, Jessy James LaFleur (Aken / Berlijn) en Merlijn Huntjens (Heerlen), vertelden in drie talen verhalen in een wervelwind van woorden, over liefde en haat in het turbulente Europa van vandaag.

Het event in Aken gemist? Er is nog een kans het gesprek tussen Mischa Leinkauf en Dana Linssen bij te wonen. Kom op 17 september naar Schunck in Heerlen.

Tickets 7.50