Speak! Activism in Storytelling

21 april 19.30-23.00 uur
Story-Line @ Lumière Cinema Maastricht

Hoe engageer je je als schrijver, als verteller, als filmmaker? Hoe verhoud je je tot wat er in de wereld gebeurt? Wat betekent engagement in literatuur, film en kunst eigenlijk? Waar eindigt engagement en begint activisme? Laat je inspireren door verhalenvertellers met o.a. schrijver ADRIAAN VAN DIS en filmmaker BERI SHALMASHI in Zaal 1 (NL) en schrijvers OLUMIDE POPOOLA (Germany/UK/Nigeria), PRIYA BASIL (UK/Germany/Kenya) en kunstenaar MISCHA LEINKAUF (Berlin) in Zaal 2 (EN).

Op zaterdag 21 april presenteert Story-Line het event ‘Speak! Activism in Storytelling’. Deze avond in Lumière Cinema brengt verhalenvertellers uit verschillende disciplines samen op het podium: schrijvers, journalisten, filmmakers, kunstenaars en slam-poets. Zij praten, debatteren, lezen, bespreken en vertonen hun verhalen.

Speak! vindt plaats in twee zalen met de keuze voor een Nederlands of een Engelstalig avondvullend programma. Bekijk hieronder het volledige programma, maak je keuze en boek je ticket.

Toegang per zaal
Entree E 15,–
Studenten E 8,–

Tickets

Programma Zaal 1 (Nederlands)

  • Interview met Adriaan van Dis met fragmenten uit zijn tv werk
  • Gesprek met onderzoeksjournalist Claire van Dyck en filmmaker Beri Shalmashi, met videoclips & filmfragmenten

En verder:

– Slampoets Carmien Michels en Kevin Amse (Antwerpen/Gent)
– Filosoof René Gabriels (Maastricht) over de actualiteit van mei ‘68
– Publicist Ben van Melick (Heerlen) over Pé Hawinkels en zijn gedicht hi-ro-shi-ma
– Korte film van The Nestcollective (Nairobi) met een kritiek op de westerse museumwereld

Aftermovie:

– ‘Symbolic Threats’, een film van het kunstenaarsduo Wermke/Leinkauf

In 2014 verwisselden Wermke en Leinkauf de Amerikaanse vlaggen op de Brooklyn Bridge in New York met witte vlaggen. De film laat zien hoe de media en het publiek reageerden op deze ‘terroristische dreiging’.

Programma Zaal 2 (Engels)

  • Interview met schrijvers Priya Basil (UK/Duitsland/Kenia) en Olumide Popoola (UK/Duitsland/Nigeria)
  • Mini-lezing over de documentaire ‘Beuys’, door filmcriticus en filosoof Dana Linssen (Amsterdam), met fragmenten uit de documentaire
  • Interview met filmmaker, kunstenaar en activistisch performer Mischa Leinkauf (Berlijn), met fragmenten uit zijn werk

En verder:

– Slampoet Julius Schneege (Aken)
– Socioloog en accelerator Theo Ploeg (Heerlen) proclameert zijn manifest
– Filosoof René Gabriels (Maastricht) over de actualiteit van mei ‘68
– Korte film van The Nestcollective (Nairobi) met een kritiek op de westerse museumwereld

 

Adriaan van Dis

Een schrijversleven lang is Adriaan van Dis bezig met het bepalen van zijn positie tegenover het schurende onrecht in de wereld. Als kind van Indisch-Nederlandse ouders met een oorlogstrauma ontwikkelde hij een gevoeligheid voor verborgen leed. Zowel zijn romans als zijn tv-werk laten een geëngageerde schrijver en interviewer zien met een scherp oog voor zijn eigen rol.

Zijn hoofdfiguur is vaak een (blanke) buitenstaander die observeert en goed wil doen. Hij volgt migranten in de banlieus van Parijs (De Wandelaar), worstelt met de dilemma’s van post-apartheid Zuid-Afrika (Tikkop) en wordt geconfronteerd met isolement en uitsluiting (In het buitengebied).

Bij romanschrijver Adriaan van Dis geen gemakkelijk activisme, maar complexe, gestileerde verhalen, waarbij nieuwsgierigheid en inleving voorop staat. Als tv-maker vindt hij dat je kijkers nooit moet onderschatten. ‘Niet hurken, maar verheffen,’ is zijn devies.

Journalist en columnist Petra Quaedvlieg gaat met Adriaan van Dis in gesprek.

Claire van Dyck

Claire van Dyck is onderzoeksjournalist bij De Limburger. Ze doet veelvuldig onderzoek naar radicalisering in Limburg. Samen met Johan van de Beek schreef ze het boek  ‘Sultan en de lokroep van de Jihad’, over de Maastrichtse student Sultan Berzel uit Wittevrouwenveld die radicaliseerde en zichzelf opblies in Bagdad, en over de motieven en achtergronden van andere Maastrichtse Syriëgangers.

Beri Shalmashi

Beri Shalmashi is filmmaker en publicist. Ze woonde een tijd in Los Angeles en Caïro en maakte verscheidene korte films. Samen met Sanne Vogel maakte ze de televisiefilm Mama, in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf. Met Willem Capteyn schreef ze het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah’s Het Huis van de Moskee. In 2012 verhuisde ze naar Iraaks-Koerdistan om een film te maken, maar in 2015 keerde ze terug naar Amsterdam, toen de oorlog met IS het werken en wonen in Erbil onmogelijk maakte. Ze schrijft columns voor de Volkskrant.