Aankondiging:
cerita cerita

Door Juul Sadée – Verhalen vertellen is van oudsher deel van de Molukse cultuur. Door middel van objecten en afhankelijk van de situatie en de toehoorders worden verhalen verteld, daardoor is ieder verhaal uniek. De verhalen hebben betrekking op de (historische) gebeurtenissen waarbij waarheid en werkelijkheid vloeiend in elkaar overlopen. Het spreken wordt afgewisseld met zingen.

Sinds 2012 werkt Juul Sadée met de Molukse gemeenschap in Nederland. Ze heeft een intensieve samenwerking met de gemeenschap in Maastricht en in 2016 is daar Arnhem en omstreken bij gekomen. Niet alleen heeft zij contacten in Nederland maar ook in Indonesië en de Molukken.

Samen met leden uit deze gemeenschap ontwikkelt Juul performances, objecten en multi media installaties. De ontwikkelingsfase vindt plaats tijdens de creatieve bijeenkomsten ‘CERITA CERITA’ die zij organiseert.

Tijdens zulke bijeenkomsten worden verschillende onderwerpen ter tafel gebracht. Tegelijkertijd worden er dingen gemaakt van klei, papier/karton en textiel. Deze dingen, ofwel objecten worden onderdeel van een verhaal in tekst, klank en visueel beeld.

In februari reist Juul voor onderzoek naar Indonesië. Haar vergelijkend cultuur historisch onderzoek richt zich op 5 eeuwen gedeelde Indonesisch/Moluks/Nederlandse geschiedenis met de focus op bekende en onbekende vrouwen. ‘CERITA CERITA’ is onderdeel van haar etnologisch onderzoek.

Na haar reis en onderzoek in Indonesië zal zij i.s.m. Story-Line op geheel eigen wijze een verhaal over haar ontmoetingen en vergaarde inzichten vertellen.

Meer informatie is te vinden op www.juulsadee.nl